Scurta prezentare a judetului Neamt

Repere geografice



In nord - estul partii centrale a Romaniei intre 46°40' sj 47°20' latitudine nordica si 25°43' si 27°15' longitudine estica, este situat judetul Neamt, care se intinde pe o suprafata de 5896 km p, ceea ce reprezinta 2,5% din teritoriul tarii invecinandu-se cu judetele: Suceava, Harghita, Bacau, Vaslui si Iasi. De la vest, relieful coboara in trepte, de la munti la dealuri subcarpatice, care se pierd in valea larga a Siretului. Muntii sunt preponderenti, cuprind 51% din suprfata judetului, iar dintre acestia se disting Masivul Ceahlau, cu binecunoscutul sau varf Ocolasul Mare, inalt de 1907m, ce domina intregul tinut al Moldovei. Munte de legenda, Ceahlaul se impune prin goliciunea stancilor, aflate la inaltimi amejitoare, si prin maretia ansamblului si a culorilor neobisnuite, de la roz la vanat, de la alb-galbui pana la brun.

Clima este temperat-continentala, cu variatii mari de temperatura, in functie de treptele de relief, iar precipitatiile atmosferice sunt cuprinse intre 530 si 670 mm/an .

Judetul este drenat de raul Bistrita (cu principalii sai afluenti -Bicaz, Tarcau, Cracau), de cursul inferior al Moldovei si de o parte din cursul mijlociu al Siretului. In zona de deal se regasesc numeroase iazuri iar in cea de munte, frumoase si importante lacuri.

Cel mai insemnat se afla pe valea Bistritei cu o lungime de 35 km si cu latimea de 2 km. De altfel pe valea Bistritei lacurile si hidrocentralele se tin lant (Vaduri, Pangarati, Batca Doamnei, etc.)

Fondul forestier (molid, fag, brad) constituie una din principalele bogatii naturle ale judetului, situandu-1 pe locul 7 in tara in ceea ce priveste suprafata terenurilor, acoperite de paduri, din care 50% sunt rasinoase. Dintre resursele subsolului se remarca zacamintele de saruri de potasiu (Baltatesti, Negresti) de roci de constructii (calcare, argile, nisipuri, gresii - Bicaz Chei, Coasta Perdelei, Roznov, Tarcau, Valea Bistritei), dar si de izvoarele cu ape minerale de la Baltatesti, Oglinzi, Borca.

Din punct de vedere administrativ - teritorial, judetul cuprinde: 2 municipii: Piatra Neamt (resedinta), Roman; 2 orase - Tg. Neamt si Bicaz, 70 de comune, cu 347 sate.