Excursii catre …

Durau - M-rea Sihastria (ctitorita la 1730 de episcopal Ghedeon din Husi pe vatra unui schit din 1655, are catapeteasma sculptata de artisti populari, iar pictura si icoanele au fost executate de Irineu Protenco)

Manastirea Secu dateaza din 1602, pe temelia din 1564. in gropnita se afla mormintele ctitorului Nestor Ureche, al sotiei sale si al Mitropolitului Varlaam, iar muzeul detine manuscrise si obiecte de cult de patrimoniu

Casa de vara Mihai Sadoveanu unde marele povestitor a realizat multe din povestirile sale istorice

 M-rea Neamtului ctitorie succesiva a domnitorului Petru I Musat, Alexandria eel Bun si Stefan cel Mare, cuprinde un vast sistem de chilii, fundatiile vechii biserici (Petru I Musat); turnul - clopotnita (Alexandru cel Bun); biserica mare (Stefan cel Mare) unde in fata altarului se afla icoana facatoare de minuni (Lidianca), biblioteca, atestata documentar in anul 1407, cuprinde peste 18.000 de volume, muzeul manastirii cuprinde obiecte de cult si icoane din secolul al XVl-lea, documente, stampe, lucrari ale copistilor si ale miniaturistilor locali, broderii, sculpturi miniaturale in lemn, ferecaturi de evangheliare si tiparnite cu litere de lemn; biserica Sfantul Gheorghe; Biserica Bogoslavul.

Rezervatia de zimbri ,,Dragos Voda"

Casa memoriala Ion Creanga - Humulesti la 2 km de Tg. Neamt, Case si locuri descrise atat de maestrit de marele nostru povestitor (1837 - 1889) in minunatele ,,Amintiri din copilarie"

Casa memoriala Veronica Micle

Cetatea Neamtului, constructie de Petru Musat (sf. sec. XIV) pe un platou de unde se poate vedea toata valea Moldovei. A fost atestata documentar inca din 1395. Epoca lui Stefan cel Mare afost epoca de stralucire si glorie a cetatii, considerata azi un adevarat cuib de soimi.

Manastirea Agapia, ctitoria hatmanului Gavril din 1944. A fost pictata intre anii 1858 si 1861 de Nicolae Grigorescu - o adevarata galerie de arta. Muzeul manastirii cuprinde: scaune obiecte de cult, tesaturi, broderii, covoare lucrate la gherghef, manuscrise vechi,

Manastirea Varatec, monument de arhitectura ctitoria Maicii Olimpiada in 1785.

 

Piatra Neamt (atestat de la 1387 conferit inca din vechime sub denumirea de ,,Sinaia Moldovei")

 

Obiective:

- Complexul Muzeal Judetean Neamt

- Muzeul de arta

- Muzeul de etnografie

- Muzeul de stiinte ale Naturii

- Muzeul memorial ,,Calistrat Hogas"

- Curtea Domneasca

- Biserica ,,Sf. loan"

- Turnul clopotnita

- Statuia domnitorului Stefan cel Mare.

 

Manastirea Bistrita ctitorita de Alexandru cel Bun (al carui mormant se afla aici) la 1402 si refacuta de Stefan cel Mare care construieste turnul la 1498. Devine un valoros muzeu de arta feudala.

 

Bicaz - Poiana Largului (de-a lungul lacului de acumulare Izvorul Muntelui pe o lungime de 35 km denumit ,,Marea de sub Ceahlau")  

 

Borsec -Statiunea balenoclimaterica situata in depresiunea cu acelasi nume din nordul judetului Harghita, devenita faimoasa datorita numarului mare de izvoare cu apa minerala avand calitati care-i confera pe drept titlul de ,,Regina apelor minerale". Este profilata pe afectiuni cardio vasculare endocrine, bolilor hepato-biliare, afectiunile tubului digestiv si a nevrozelor astenice

 

Gheorgheni -atestat documentar la inceputul secolului al XlX-lea pastreaza cateva monumente istoriec precum si obiective turistice si arhitectonice de o deosebita valoare cum sunt catatea Both, Biserica din 1734 (stil baroc) Gradina dendrologica (rezervatie naturala de aproximativ 13 ha, avand peste 2500 specii de plante si 185 de arbori)

 

Lacu Rosu, statiune climaterica situata la cota 900 m, altitudine punct de plecare in ascensiunile pe muntele Suhard. Aici se afla cel mai mare baraj natural din Romania. S-a format in 1837 prin prabusirea unei mari suprafete de teren de pe versantul nord-estic al Muntelui Ucigasul. Aceasta ,,mare alpina" in miniatura ofera prilej de incantare, clipe de ragaz oaspetilor veniti sa-1 priveasca si sa pastreze printre aminitirile cele mai de pret, imaginea lui de vis.

 

Cheile Bicazului, celebre chei moderate de raul Bicaz in calcarele masivului Hasmas pe o lungime de 8 km. Astfel din loc in loc apar pereti abrupti numiti ,,pietre" ,Piatra Altarului " (la 1.121 m altitudine), Piatra Arsitei, Piatra Singuratica. Teritoriul cheilor este declarat monument al naturii si formeaza o rezervatie complexa, geologica, floristica si faunistica

 

Falticeni orasul unde au trait si au creat ilustri oameni precum, Ion Creanga, Nicu Gane, Mihail Sadoveanu, Sofia Cocea, Anton Holban, Eugen Lovinescu, Nicolae Labis, actori ca: Matei Millo, Jule Cozoban si Grigore Vasiliu Birlic. Tot aici se afla Colectia sculptorului Ion Irimescu si Casa Memoriala Mihail Sadoveanu.

 

Manastirea Humor este una din renumitele biserici cu fresce exterioare (1530)

 

Manastirea Arbore reconstruita in 1503 de dregatonil Luca Arbore, inmormantat tot aici. Pictura a fost realizata in 1541 de Dragos. Coman, predominand verdele, un verde proaspat si luminos

 

Manastirea Sucevita - ridicata intre 1582 - 1584 de fratii Ghoerghe si Ieremia Movila incheia seria marilor realizari arhitectonice cu picturi exterioare construite in sec. XVI.

 

Manastirea Moldovita ctitorie a lui Petru Rares din 1530, cu pictura neurala, din 1537. Este cea mai mare dintre bisericile ridicate in perioada de inflorire a Stilului moldovenesc.

 

Manastirea Dragomirna -ctitorie a Mitropolitului Anastasie Crimea din 1602 cu incinta fortificata care acopera intreaga turla.

 

Manastirea Voronet denumita di ,,Capela Sixtina a Estului" este o lume de povesti, pictata pe un petec de cer. Ctitorie din 1488 a voievodului Moldovei Stefan cel Mare, biserica manastirii, acest ,,giuvaer al Bucovinei" a fost construit in stil moldovenesc de epoca, picturile datand din timpul lui Petru Rares (1547). ,,S-a mai coborat cerul si peste alti pereti pictati ai lumii, dar numai Voronetul a ramas atat de proaspar si de stralucitor improspatand in jurul lui acea vraja din care nu te poti desprinde" .

 

Manastirea Putna ridicata intre 1466-1469 este prim ctitorie fortificata a lui Stefan cel Mare, destinata a fi necopola a familiei domnitorului si a urmasilor sai pana la Petru Rares.

 

Cetatea de Scaun a Sucevei a fost construita in sec. XIV de Petru Musat dezvoltata si intarita de Alexandru cel Bun si mai tarziu de Stefan cel Mare